Imago onderzoek

Imago onderzoek

Een imago onderzoek is ideaal wanneer je erachter wil komen hoe verschillende doelgroepen werkelijk over je bedrijf denken. Hierbij kunnen de doelgroepen bestaan uit klanten, leveranciers, medewerkers of andere partijen. Hoe meer doelgroepen erin worden betrokken, hoe uitgebreider het onderzoek. Nieuwsgierig geworden naar het uitvoeren van een imago onderzoek? Lees dan de belangrijke informatie hieronder.

Wat is een imago onderzoek precies?

Het imago staat voor de uitstraling van een bedrijf, persoon of organisatie naar buiten toe. Dit kan invloed hebben op hoe anderen de/het desbetreffende bedrijf, persoon of organisatie ervaren. Een imago onderzoek richt zich dus op de perspectieven van interne en externe doelgroepen van een bedrijf. Interne doelgroepen zijn bijvoorbeeld werknemers of studenten, terwijl externe doelgroepen klanten, andere bedrijven of overheidsinstanties kunnen zijn. Deze perspectieven zijn erg bepalend voor hoe de belangrijkste doelgroepen jouw organisatie of bedrijf beleven.

Waarom doe je een imago onderzoek?

Imago is één van de belangrijkste aspecten dat het succes van een organisatie bepaalt. Klanten koppelen namelijk de producten of diensten die jij aanbiedt ook aan jouw imago. Hierdoor is een positief imago dus cruciaal. Met de resultaten van het imago onderzoek kunnen interne en externe aspecten van een bedrijf zo verbeterd worden dat het op lange termijn zal leiden tot een betere reputatie, en dus tot meer succes.

Voer onderzoek uit in 6 simpele stappen

Een onderzoek uitvoeren met Factsnapp is heel eenvoudig. Jij stelt de vragen op, wij zorgen voor een representatieve groep consumenten. In 6 stappen ben je klaar en kun je de resultaten al bekijken.

Hoe doe je een imago onderzoek?

Voor het uitvoeren van een imago onderzoek kunnen kwalitatieve of kwantitatieve onderzoeksmethoden gebruikt worden. Bij kwalitatieve methoden kun je bijvoorbeeld denken aan interviews of groepsdiscussies, waarbij de focus wordt gelegd op de perspectieven, meningen en door inzichten van de deelnemers vast te leggen. Kwantitatief onderzoek is meer gericht op online enquêtes, vragenlijsten of telefonisch contact. Hierbij is het belangrijker om cijfermatige informatie te krijgen over wat klanten van jou denken. Een voorbeeld hiervan is hoeveel potentiële klanten jouw organisatie klantvriendelijk vinden. Op deze manier kun je dus ook erg efficiënt informatie verzamelen.

Voordat het imago onderzoek begint is het van belang dat je je als bedrijf bewust bent van hoe je gezien wilt worden door (potentiële) klanten. Schrijf dus de belangrijkste imago-aspecten op waar jij als bedrijf in herkend zou willen worden door jouw doelgroep. Tijdens en na het onderzoek kun je dit uiteindelijk vergelijken met de werkelijke resultaten. Als deze in zekere mate overeenkomen, dan kun je al concluderen dat het gewenste imago tot op zekere hoogte is bereikt.

Tenslotte is het belangrijk om de juiste doelgroepen uit te kiezen. Des te meer mensen deelnemen aan het onderzoek, des te betrouwbaarder de resultaten zullen zijn. Echter is het wel van belang dat iedereen die meedoet ook werkelijk relevant is aan het onderzoek. Kies dus geen doelgroepen uit waarvan je niet zeker bent of ze essentieel zijn voor het onderzoek.

Zelf een imago onderzoek doen?

Heb je ook interesse gekregen in het uitvoeren van een imago onderzoek? Bij Factsnapp krijg je de mogelijkheid erg snel marktonderzoek te doen bij ons representatieve consumentenpanel. Zo krijg je snelle en betrouwbare resultaten, zelfs al binnen 1 uur! Twijfel dus niet en start meteen je eigen onderzoek!

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over het gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die aan ze verstrekt is of die ze hebben verzameld op basis van het gebruik van hun services. Bekijk ons privacy statement in onderstaande link(s).

Factsnapp